store_mall_directory 170 kachels in showroom build installatie in heel nederland euro_symbol altijd beste prijs
Een houthaard of een gashaard? Wat is het verschil
Kachel- en haardenadviseur

Een houthaard of een gashaard? Wat is het verschil

Door uw kachel- en haarden adviseur Alger

Een vraag die ons vaak gesteld wordt: moet ik kiezen voor een hout- of een gashaard? Is dit een keuze op basis van rendement, design en warmte? Of speelt er meer? Wij helpen u graag verder om de keuze te maken die bij u past.

Kiezen voor een houthaard

Een houtvuur is voor velen het "echte" haardvuur. De geur, het knisperende vuur en het levendige vlammenspel. Voor anderen is het ook het werken aan het vuur en de warmte: van het hakken en kloven, tot de aandacht om het vuur goed te stoken.

Bij de zoektocht naar een vuur begint men vaak bij een houthaard. Hout stoken heeft aandacht nodig: van opslag van het hout, het zorgvuldig stoken, het schoonmaken van de haard. Ondanks dat houtstook in basis CO2 neutraal is, zorgt een houtvuur voor uitstoot van schadelijke stoffen en fijnstof.

Belangrijkste overwegingen bij het kiezen voor een houthaard:

  • Brandhout moet worden opgeslagen en stoken vraagt aandacht en zorgvuldigheid.
  • Houtstook veroorzaakt uitstoot van schadelijke stoffen. Met een goede installatie en zorgvuldig stoken is dit tot een miniumum te beperken.

Als bovenstaande punten geen bezwaar zijn, staat er niets in de weg om te kiezen voor een houthaard. De sfeer is nog steeds onovertroffen. Verder kan houtstook een kosten efficiënte manier zijn om uw huis sfeervol te verwarmen.

Bekijk alle houthaarden »

Kiezen voor een gashaard

De sfeer van een prachtig kampvuur maar het gemak van in- en uitschakelen met 1 druk op de knop? Dat is inderdaad een gashaard. Gashaarden hebben een steeds realistischer vuurbeeld gekregen. Inclusief een gloeiend vuurbed, "echte" vonken en een ongehinderd vuurzicht door de ontspiegelde ruit. Afhankelijk van uw wensen is er veel mogen. Het ontbreekt aan de geur van een houtvuur maar hiervoor krijgt u bijzonder veel gemak terug, bijvoorbeeld een goed regelbaar vuur met prachtige vlammen op ieder vermogen. Verder stelt een gashaard minder eisen aan de locatie waar deze geplaatst wordt.

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een gashaard

  • Groot gebruiksgemak waardoor de haard wellicht vaker gebruikt wordt dan bij een houthaard.
  • In situaties waar een houthaard niet mogelijk is, is een een gashaard misschien wel een optie. Neem contact op voor advies op maat, wij helpen u graag verder.
Bekijk alle gashaarden »

Het belangrijkste bezwaar tegen een gashaard is het gasverbruik en de discussie over beschikbaarheid van aardgas. Lees voor meer informatie over de toekomst van gashaarden.